Rozsudok v procese s Ašotom M. a spol. vyhlásia v utorok 24. apríla

19.04.2007 Prešov

Prešov 19. apríla (TASR) - Rozsudok v súdnom procese s Ašotom M. a spol. vyhlásia v utorok 24. apríla. Rozhodol o tom na záver dnešného hlavného pojednávania senát Okresného súdu (OS) v Prešove.
V dnešný pätnásty deň procesu, ktorý s prestávkami trvá od začiatku decembra 2006, sa skončilo dokazovanie a predseda senátu dal procesným stranám príležitosť na prednes záverečných rečí a návrhov a aj trom obžalovaným priestor na posledné slovo.
Proces sa týka vraždy Sninčana Františka Galandu 19. augusta 2002. Obžalobou Krajskej prokuratúry v Prešove sa obžalovaným ako organizovanej skupine kladie za vinu zorganizovanie usmrtenia Galandu a jeho vykonanie. Galanda bol spájaný s kriminálnym prostredím ako výpalník a aj s prejavmi organizovaného zločinu na hranici SR s Ukrajinou. Pre Ašota M. bol nežiadanou konkurenciou.
Prokurátorka navrhla súdu uznať všetkých troch vinných a udeliť im výnimočné tresty odňatia slobody - Ašotovi M. v dĺžke trvania 22 rokov, Ladislavovi K. 17 rokov a Martinovi M. 14 rokov so zaradením do tretej nápravno-výchovnej skupiny. Podľa nej na hlavnom pojednávaní bola potvrdená snaha Ašota M. odstrániť Galandu a aj podiel ďalších dvoch obžalovaných na vražde.
Obhajcovia obžalovaných naopak žiadali súd, aby ich klientov oslobodil. Podľa nich sa nedopustili tých skutkov, za ktoré sú žalovaní. Tvrdili, že nepodarilo sa nielen ustáliť motív, pre ktorý by obžalovaní mali zavraždiť Galandu, a navyše na pojednávaní nebol predložený ani jeden priamy dôkaz, že skutok spáchali. Konštatovali tiež, že policajní vyšetrovatelia v prípravnom konaní porušovali zásady vykonávania výsluchu svedkov a navádzali ich svedčiť predovšetkým tak, aby hlavným páchateľom a organizátorom skupiny bol Ašot M.
 

Vyberte región